Дитина часто писяє вночі. Настав час панікувати?
Интересное Семья и дети

Дитина часто писяє вночі. Настав час панікувати?

Про цю проблему не прийнято говорити — діти дуже соромляться та бояться, що про захворювання дізнаються друзі. Батьки можуть почати звинувачувати себе — адже прийнято вважати, що нетримання виникає у дітей внаслідок сильних переживань чи жорсткого виховання. Насправді енурез далеко не завжди пов’язаний зі стресом. Розбираємось, які причини енурезу у старших дітей та як його лікувати. Якщо у дитини цистит то вам треба прочитати цю статтю https://gitagrad.org.ua/yakshho-ditina-chasto-pisyae-shho-robiti-i-yak-vilikuvati.

Як зрозуміти, що у дитини саме енурез?

Якщо дитині вже більше 6 років, але вона продовжує писатися вночі — мабуть, у неї енурез. При цьому розрізняють два типи захворювання. Найчастіше зустрічається первинний енурез – це коли дитина доросла до 5-6 років, але так і не навчилася прокидатися вночі, щоб пописати. Рідше зустрічається вторинний енурез – коли дитина або підліток вже досить довго (понад 6 місяців) залишався сухим і раптом знову почав мочитися уві сні. Існує також денний енурез, але від нього страждає менше людей, ніж від нічного.

Чому взагалі виникає така проблема? Моя дитина мала якийсь стрес?

Справді, однією з причин нічного енурезу може бути сильний стрес. Але навряд чи він виникне через те, що на дитину кілька разів накричали. Швидше, енурез може розвинутися як реакція на постійні приниження вдома чи школі, сильний шок чи серйозні зміни у житті. Крім того, стрес – далеко не єдина причина нічного нетримання. Ось у чому ще може бути справа.

Затримка дозрівання центральної нервової системи.

Простіше кажучи, сигнал про те, що сечовий міхур сповнений і час його спорожнити, просто не доходить до мозку дитини, і він не прокидається.

Особливості сечового міхура.

У деяких людей сечовий міхур починає скорочуватись ще до того, як наповнюється до потрібного рівня.

Порушення сну.

У дитини, яка не отримує достатньої кількості якісного сну на добу, можуть розвинутися порушення сну. Наприклад, дитина, яка надто пізно засинає і хронічно недосипає, спить так міцно, що не може прокинутися, навіть відчувши позиви сходити до туалету.

Спадковість.

Якщо енурез був хоча б у одного з батьків, ймовірність того, що дитина також зіткнеться з цією проблемою, становить 30 відсотків.

Також у деяких випадках причиною енурезу може стати інфекція сечовивідних шляхів.

До якого лікаря з цим краще звернутися?

Щоб перевірити кожну з можливих причин, потрібно звернутися до двох лікарів – дитячого уролога та невропатолога. Важливо відвідати обох фахівців, щоб виключити всі можливі причини нетримання і отримати правильне лікування.

Дитина часто писяє вночі. Настав час панікувати?

А як лікують енурез?

Відповідне лікування може призначити лише лікар. Але в очікуванні на рішення лікаря батьки можуть спробувати пом’якшити проблему самостійно.

Налагодити режим сну дитини

За годину до відбою краще не дивитися мультфільми і не грати в активні ігри, можна полежати разом з дитиною, зробити їй легкий масаж, щоб вона могла розслабитися і заснути в адекватний час. І ніяких сидінь перед екранами допізна!

Нагадувати дитині про те, що перед сном потрібно сходити до туалету.

Потрібно намагатися пити менше рідин і обов’язково пописати перед тим, як остаточно лягти в ліжко.

Купити енурезний будильник

Це один із найпопулярніших та найефективніших способів лікування енурезу (звичайно, якщо у дитини не виявлено сильного стресу або урологічних інфекцій). Придбати такий прилад можна в Інтернеті. Працює це так: до трусів дитини кріпиться кліпса, датчики реагують на появу першої краплі вологи на прокладці. Звучить сигнал, і дитина прокидається. Також буває енурезний будильник у вигляді простирадла, яке теж реагує на вологу.

Підтримувати дитину та використовувати спеціальну нижню білизну

Ніколи і за жодних обставин не лайте дитину, не соромте і не смійтеся з неї. Він і так сильно переживає, а глузуваннями і докорами можна остаточно вбити його самооцінку. Краще м’яко пояснювати, що енурез – це така ж хвороба, як і будь-яка інша, і її можна вилікувати (тим більше, що це правда). Більше того, старші діти з енурезом найчастіше так сильно бояться, що про це дізнається хтось із однокласників, що постійно обмежують себе — не ходять у гості з ночівлею, не їздять у походи та табори. А даремно!

Ви жартуєте? У мене вже велика дитина!

Насправді, головний стрес при енурезі створює навіть не саме нічне нетримання, а той факт, що дитині соромно за це, вона переживає, що про це подумають батьки, чи не посваряться? А однолітки, якщо дізнаються, чи не сміятимуться? Адже дитина вже велика. Звичайно, фізично в енурезі теж немає нічого приємного, але дітям важко в першу чергу психологічно завдають клопоту навіть найтерплячішим батькам. Багато дітей люблять час від часу прийти поспати у батьків – так що в калюжі прокидається вже вся родина.

Похожие статьи

Leave a Comment